Monday, July 17, 2017

ABD-Rusya Arası Siber Naneler

"Kopya çekmek serbest ama yakalanmamak şartıyla."
 
ABD'nin Rus avı sürüyor. ABD'de yaşamaya başlayıp, daha sonra da ABD vatandaşı olmuş olan "Russian-born", Alexander Tverdokhlebov isimli bir eleman, "wire fraud" suçundan dolayı 110 ay ceza aldı geçtiğimiz hafta. Kopya çekerken yakalandı yani. (Bu, medyaya düşen. Medyaya düşmeyen birçok olay olduğunu tahmin ediyorum.)
 
 
Hollywood'a ilham veren, klasik ABD taktiği devreye giriyor burada. Rus elemana hemen bir itiraf anlaşması (plea agrrement) imzalatmışlar. Rus elemandan biraz daha ek bilgi ve PARA tırtıklamışlar yani. "Hacı 25 yıl mı yatmak istersin yoksa 10 yıl yatıp çıkmak mı? İkincisiyse ötmeye başla!" tarzı bir anlaşma oluyor bunlar sanırım filmlerden gördüğümüz kadarıyla.
 
Rus elemanın, sağa sola vermiş olduğu toplam zarar 9 ila 25 milyon dolar civarındaymış. (YUH BEA! Paraya gel!) Bitkoyin, mitkoyin falan abiden anca 5 küsür milyon dolar tırtıklayabilmiş Sam emmimiz.
 
Vaktiyle herifçioğlu 500,000 bilgisayarlık bir botnet ağına sahip olduğunu söyleyip, sağa-sola havasını atıyormuş. Gerçi mevzu, herifçioğlunun "övüneceği" kadar var. "500,000 infected computers" iyi bir rakam tek bir kişi için.
Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale etmiş olduğuna dair ortaya atılan iddiaların etkilerinin devam ettiğini görüyoruz. Her ne kadar Trump yönetimi, mevzuyu sulandırmak istese ve mevzunun üzerini örtmeye gayret etse de ABD devlet refleksi bu konuyu hemen bırakma niyetinde değil gibi anlaşılıyor. Tüm bunların sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Daha eğlenceli haberler duyabiliriz bundan sonra konuyla ilgili olarak.
Yazıdan notlar:
"Federal authorities seized approximately $5 million in Bitcoin and $272,000 in cash from him. According to the plea agreement, victims' estimate losses totaled between $9.5 million to $25 million."
 
"Tverdokhlebov boasted he possessed 40,000 stolen credit card numbers and controlled as many as 500,000 infected computers for his botnets."
 
"At various times between 2009 and 2013, Tverdokhlebov claimed on the cybercrime forums that, among other things, he possessed 40,000 stolen credit card numbers and could control up to 500,000 infected computers."

No comments:

Post a Comment